Fajok összesítő térképei

Ha feltehetően hibás adatot láttok a térképen (pl. egy faj valószínűtlen előfordulási vagy fészkelési adata egy adott négyzetben és/vagy időszakban), akkor jelezzétek nekünk a map@mme.hu e-mail címen (megadva a faj, a négyzet és az időszak részleteit)! Köszönjük!

Ezen az oldalon megtekinthetők az egyes madárfajok előfordulási térképei. Egészen pontosan azt láthatod, hogy melyik 10*10 km-es UTM négyzetekben fordult elő egy kiválasztott madárfaj, egy kiválasztott időszakon belül. A térkép 5 különböző színnel jelöli, hogy az adott faj hol fordult elő az adott időszakban, s mi volt a legerősebb FV kódja (fészkelési valószínűség), természetesen az adatbázisba feltöltött megfigyelési adatok alapján. A lenti útmutatóban minden fontosabb információ megtalálható a térkép használatával és a négyzetekre kattintva megjelenő infó ablakok (szövegdobozok) adatainak helyes értelmezésével kapcsolatban! ::: Ajánlott idézés: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (év) MAP adatbázis / Fajok összesítő térképei. http://map.mme.hu/maps/map2 Letöltés dátuma: év-hó-nap

 

Madárfaj: UTM 50*50 km 
Időszak kezdete: és vége:
Keresés:
Az adatok betöltése folyamatban van. Kérjük, várjon türelemmel! loading...

 

Útmutató

 

Tartalom:

 

Fajokra vonatkozó összesítő térképek megtekintése

Valószínűleg nem szükséges a térképek megtekintéséhez szükséges lépéseket túlságosan részletezni, hiszen elég egyértelmű az alkalmazás használata. A Madárfaj mezőből kiválasztod azt a fajt, amelynek összesítését meg szeretnéd tekinteni, majd megadod a két dátumválasztó mezőben (kezdete és vége) a megjeleníteni kívánt időszakot, s ezután rákattintasz az [OK] gomra. Az alkalmazás alapértelmezetten az időszak kezdeti értékét az aktuális naptári év első napjára (január 01.), a végét pedig az adott napra (mai nap) állítja be, de ezeket bármikor átírhatod (pl. 2014-03-01, kötőjelekkel írva!), ill. egyszerűbb módon a mező melletti naptár  ikonra kattintva kiválaszthatod a számodra megfelelőbb dátumokra.

 

A négyzetek (UTM 10*10 km) színezése (legerősebb FV kódok)

A térkép alatti ábrán látható, hogy a 10*10 km-es négyzetek színezései milyen jelentést hordoznak. Az adatbázis minden 10*10 km-es UTM négyzetre vonatkozóan elkészít egy összesítést, abban a pillanatban, amikor az [OK] gombra kattintasz. Többek között az adott négyzeten belül megvizsgálja, hogy az abba eső 2.5*2.5 km-es UTM négyzetekből melyekben vannak már feltöltött adatok, a kiválasztott fajra és időszakra vonatkozóan, s aszerint színezi a térképen látható négyzeteket, hogy mi volt a legerősebb FV kód, azaz a fészkelés valószínűségére vonatkozó legerősebb információ.
Az egyes színek konkrét jelentéséről bővebben:

 •  halványkék  Bejárt terület, ahol nem figyelték meg a fajt: azokat a 10*10 km-es UTM négyzeteket jelöli, amelyekből van már legalább egy feltöltött megfigyelési adatsor (teljes fajlista) a megadott időszakból, de az adott fajt nem figyelték meg. 
 •  zöld  X - megfigyelt egyedek, amelyek valószínűleg nem fészkelnek a területen (vagy nem rögzítették az FV kódot): ezekben a négyzetekben előfordult az adott faj a kiválasztott időszakban, de fészkelésre utaló valószínűségi értéke nem volt, azaz a legerősebb FV jódja X volt. 
 •  sárga  A - lehetséges fészkelés: ezekben a négyzetekben a megjelölt időszakból származó adatok alapján a legerősebb FV kód A (lehetséges fészkelés) vagy A-val kezdődik (A1 - A faj költési időben, lehetséges fészkelőhelyen történt megfigyelése; A2 - Éneklő hím(ek) vagy fészkelésre utaló hang, költési időben).
 •  narancs  B - Valószínű fészkelés: ezekben a négyzetekben a megjelölt időszakból származó adatok alapján a legerősebb FV kód B (valószínű fészkelés) vagy B-vel kezdődik (B1 - Pár megfigyelése költési időszakban lehetséges fészkelőhelyen; B2 - Állandó territórium tételezhető fel territoriális viselkedés (ének stb.) alapján legalább két különböző megfigyelési napon ugyanazon a helyen; B3 - Udvarlás és pózolás, vagy párzás; B4 - Izgatott viselkedés vagy adultok vészjelzése (fészek vagy fészkelőhely közelében); B5 - Kotlófoltos adult (kézben tartott madarat vizsgálva); B6 - Fészeképítés).
 •  bordó  C - Biztos fészkelés: ezekben a négyzetekben a megjelölt időszakból származó adatok alapján a legerősebb FV kód C (biztosű fészkelés) vagy C-vel kezdődik (C1 - Elterelő vagy sérülést tettető viselkedés; C2 - Használt fészek vagy tojáshéj találva (az adott költési időszakból származó, nem előtte/utána); C3 - Frissen kirepült fiatal (fészeklakóknál) vagy pelyhes fióka (fészekhagyóknál); C4 - Adult madár fészkelési helyet keres fel vagy repül le róla lakott fészekre utaló körülmények között (beleértve magasan lévő fészket és odvakat, melyek belseje nem látható), vagy kotló adult látható; C5 - Ürüléket vagy fiókáknak táplálékot szállító adult; C6 - Tojásos fészekalj; C7 - A fészekben fiókákat látni vagy hallani).

 

Infó ablakok (vagy szövegdobozok) adatainak értelmezése

A négyzetekbe kattintva a felugró infó ablakokban számos további adat látható, ami az adott időszakra vonatkozik.

 • Az első négy mező (UTM 10*10 km; Madárfaj; Időszak; Legerősebb FV kód, amelyek félkövér betűkkel vannak szedve), nem igényel részletesebb magyarázatot, mivel vagy egyértelműek, vagy fentebb nagyrészt ismertetve lettek. Talán az UTM 10*10 km mezőbe írt értékét nem biztos, hogy minden látogató ismeri. Ez nem más, mint az adott 10*10 km-es négyzet négy jegyű azonosítója.
 • Az Előfordulások (UTM 2.5*2.5 km) részben két adat van feltüntetve:
  • Előfordulás a vizsgált négyzetekben (%): ez az érték azt mutatja meg, hogy a megfigyelésbe bevont 2.5*2.5 km-es UTM négyzetek hány százalékában észlelték a fajt. Természetesen az adott időszakra vonatkozó és feltöltött adatok alapján. Például, ha nyolc négyzetben jártak, s kettőben figyelték meg a fajt, akkor ez az érték 25 % lesz.
  • Az alatta lévő érték pedig megmutatja, hogy a lehetséges 16 db négyzetből (egy 10*10 km-es UTM négyzet 16 db 2.5*2.5 km-es négyzetből áll), mennyiből vannak már feltöltött adatok, a kiválasztott időszakra vonatkozóan.
 • Az Összegzés a feltöltött adatokról részben látható adatok nem az adott fajra vonatkoznak, hanem az adott négyzetben végzett megfigyelésekre és az azokról feltöltött adatokra. Meg van adva, hogy az adott időszakra vonatkozóan hány űrlapot töltöttek fel eddig, s ebből mennyi volt a teljes fajlistás adatsor, valamint az is, hogy mennyien jártak benne (Megfigyelők száma) és ők hány faj előfordulását észlelték (Megfigyelt fajok száma).      
  • A Megfigyelt fajok száma és a Megfigyelők száma mezők egyúttal linkek is, amelyekre kattintva bővebb táblázatos összefoglaló is megtekinthető. Valamint van egy link, amelyikre kattintva egy táblázatban megtekinthető az eddig meg nem figyelt fészkelő madárfajok listája is. Ezeket csak belépett felhasználók láthatják!

 

Település keresése és nagyobb térkép

 • A térkép bal felső sarka fölött a Keresés mezőbe egy település nevének beírása után az  gombra kattintva a térkép oda nagyít az adott településre.
 • Ha helytelenül írod be a keresett település nevét, vagy a térkép nem ismer olyan települést, akkor az ország közepére nagyít.
 •  gombra kattintva sokkal nagyobb méretben használhatod a térképet. ;-)

 

Néhány további információ a térkép mozgatásáról

 • A Google térképet a sarokban található gombokkal (+/-) vagy a görgős egereken scrollozással tudod nagyítani/kicsinyíteni.
 • A térképet az egér mozgatásával és bal gombjának egyidejű lenyomásával vagy a bal felső sarokban látható nyilakra kattintva tudod bármely irányban mozgatni.

 

(auth) 2 queries took 23 ms
NrQueryErrorAffectedNum. rowsTook (ms)
1SELECT table_name as name FROM INFORMATION_SCHEMA.tables WHERE table_schema = 'public';1691697
2SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'users' AND table_schema = 'public' ORDER BY position414116
(default) 28 queries took 210 ms
NrQueryErrorAffectedNum. rowsTook (ms)
1SELECT table_name as name FROM INFORMATION_SCHEMA.tables WHERE table_schema = 'public';1691697
2SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'helpek' AND table_schema = 'public' ORDER BY position9913
3SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'countries' AND table_schema = 'public' ORDER BY position668
4SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'utm10x10s' AND table_schema = 'public' ORDER BY position557
5SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'utm25x25s' AND table_schema = 'public' ORDER BY position13138
6SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'mmmpoints' AND table_schema = 'public' ORDER BY position667
7SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'utm50x50s' AND table_schema = 'public' ORDER BY position337
8SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observers' AND table_schema = 'public' ORDER BY position557
9SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'utm10owners' AND table_schema = 'public' ORDER BY position667
10SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'vutm10owners' AND table_schema = 'public' ORDER BY position101010
11SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'species' AND table_schema = 'public' ORDER BY position282810
12SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'coordinators' AND table_schema = 'public' ORDER BY position997
13SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'covers' AND table_schema = 'public' ORDER BY position777
14SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'admins' AND table_schema = 'public' ORDER BY position447
15SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observationbases' AND table_schema = 'public' ORDER BY position21219
16SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'ksh_telepulesek' AND table_schema = 'public' ORDER BY position667
17SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'obobservers' AND table_schema = 'public' ORDER BY position448
18SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'obsareas' AND table_schema = 'public' ORDER BY position337
19SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observationbaseutm25x25s' AND table_schema = 'public' ORDER BY position447
20SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observationbasevideos' AND table_schema = 'public' ORDER BY position557
21SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observationbasevoices' AND table_schema = 'public' ORDER BY position557
22SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observationbaseimages' AND table_schema = 'public' ORDER BY position11118
23SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observationbasevvmcs' AND table_schema = 'public' ORDER BY position667
24SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'specsummaries' AND table_schema = 'public' ORDER BY position18189
25SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'specdetails' AND table_schema = 'public' ORDER BY position323210
26SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'tokens' AND table_schema = 'public' ORDER BY position557
27SELECT DISTINCT "species"."huring" AS "species__huring", species.hungarian_name AS name FROM "species" AS "species" WHERE euring is not null AND relevant_in_recognitions = TRUE ORDER BY "species"."hungarian_name" ASC 4334334
28SELECT "help"."id" AS "help__id", "help"."controller" AS "help__controller", "help"."action" AS "help__action", "help"."megjegyzes" AS "help__megjegyzes", "help"."helptext_hun" AS "help__helptext_hun", "help"."helptext_eng" AS "help__helptext_eng", "help"."helptext_rou" AS "help__helptext_rou", "help"."align" AS "help__align", "help"."app_id" AS "help__app_id" FROM "helpek" AS "help" WHERE controller='maps' and action='map2' 221
(vvm) 2 queries took 16 ms
NrQueryErrorAffectedNum. rowsTook (ms)
1SELECT table_name as name FROM INFORMATION_SCHEMA.tables WHERE table_schema = 'public';31315
2SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'polygonok2vvmteruletek' AND table_schema = 'public' ORDER BY position3311