Fontos üzenetek: 
  • Ha az adatbázis működésében hibát észleltek, kérjük mentsetek róla képernyőképet (Print Screen) és küldjétek el a map@mme.hu e-mail címre, a hiba leírásával együtt!
  • Figyelmetekbe ajánljuk, hogy a Hírek menüpont alatt elérhetőek a MAP-al kapcsolatban írt legfrissebb cikkek, melyek számos praktikus információval szolgálnak!
 
Letölthető dokumentumok

  

Programismertető és útmutató >>

A Madáratlasz Program (MAP) részletes ismertetője (24 oldal, PDF formátum, 4 376 kB).

Frissítve! - verzió 1.3 (2014.05.05.) ::: Összeállította: Nagy Károly és Dr. Szép Tibor

Ezt a verziót, a felmérőktől 2014 májusáig beérkezett kérdésekre adott válaszok alapján, praktikus kiegészítésekkel láttuk el, melyek segítenek a részletek értelmezésében.

 

MAP adatlap >>

Ez a letölthető és nyomtatható adatlap azokra az esetekre készült, amikor nincs kéznél MAP terepnapló* (4 oldal, PDF formátum, 1 285 kB).

Az 1. oldalon a kitöltéssel kapcsolatos útmutató, a 2-4. oldalon a fajlista és a listában nem szereplő fajoknak fenntartott üres sorok, valamint a jegyzetek részére fenntartott hely található. Egy MAP adatlap egyetlen nap megfigyelési adatainak rögzítésére szolgál.

*Az adatlapnak létezik egy terepnapló verziója, ami 5 nap vagy bejárás (akár különböző UTM négyzetekben) adatainak rögzítésére szolgál. Ezt minden regisztrált MAP felmérő postai úton több példányban megkapja a Monitoring Központtól, s kérésre újabbakat is küldünk. Használata praktikus, mivel A/6-os méretű (akár zsebben is elfér).

A kitöltött terepnaplókat (vagy adatlapokat) nem kell beküldeni az MME Monitoring Központjába, viszont az adatokat fel kell majd tölteni a MAP adatbázisába. A terepnapló kitöltéséről azok fedőlapjain és a Programismertetőben részletesen írunk.

 

MAP felhívás >>

A Madáratlasz Program (MAP) egy oldalas felhívása (2014.03.31., 1 oldal, PDF formátum, 475 kB).

 Letölthető térképi rétegek és adattáblák

 

Innen a Google Earth KMZ és KML formátumában, valamint a kézi GPS készülékeken is használható GPX fromátumban (UTM négyzetek) és a Google Maps Engine-ben használható XLSX formátumban (pontok) tölthetőek le a MAP Áttekintő térképén is megtalálható és a felmérésekhez szükséges térképi rétegek. Ha szeretnéd, kérésre Shape fájlokban is megküldjük a számodra szükséges állományokat!

 

UTM 50*50 km (KMZ) >>

A Magyarország területére eső 50*50 km-es UTM négyzetek KMZ állománya található meg a letölthető fájlban (49 kB). 

 

UTM 10*10 km (KMZ) >>

A Magyarország területére eső 10*10 km-es UTM négyzetek KMZ állománya található meg a letölthető fájlban (60 kB).

Az UTM kvadrátok két elkülöníthető részből állnak a Google Earth kmz fájlban:

  • UTM kvadratok: magukat a négyzeteket tartalmazza;
  • UTM kodok: a négyzetek kódjainak a térképre feliratozható jelöléseit tartalmazzák (alapbeállításként nincsenek bekapcsolva).

Ez a térképi réteg az adatbázis Áttekintő térképén is megtalálható, s a letölthető KMZ állományban a négyzetek határai ugyanazt a színt kapták.

Ugyanez a réteg két másik formátumban:

  

UTM 2.5*2.5 km (KMZ) >>

A Magyarország területére eső 2.5*2.5 km-es UTM négyzetek KMZ állománya található meg a letölthető fájlban (837 kB).

Az UTM kvadrátok két elkülöníthető részből állnak a Google Earth kmz fájlban:

  • UTM kvadratok: magukat a négyzeteket tartalmazza;
  • UTM kodok: a négyzetek kódjainak a térképre feliratozható jelöléseit tartalmazzák (alapbeállításként nincsenek bekapcsolva).

Ez a térképi réteg az adatbázis Áttekintő térképén is megtalálható, s a letölthető KMZ állományban a négyzetek határai ugyanazt a színt kapták.

Ugyanez a réteg három másik formátumban:

 

Pontok koordinátái (a Microsoft Excel XLSX formátumában)


Az összes lehetséges MMM megfigyelési pont koordinátáit tartalmazó táblázatok (2.5*2.5 km-es UTM négyzetenként 25 db). Az letölthető fájlok nevében szerepel, hogy az adott táblázatban melyik kódrészlettel kezdődő UTM négyzetekbe eső pontok koordinátái találhatóak meg bennük. A koordináták WGS84 és EOV formátumokban is megtalálhatóak.

Ha a letöltött táblázatban található adatok felhasználásával szeretnél a Google Maps Engine fiókodban saját térképet készíteni (amit aztán az okostelefonodon terepen is használhatsz), akkor ezekből érdemes letöltened a számodra szükségeseket! Megjegyzések: 1. Többek között ezen lehetőség biztosítása végett válaszottuk az XLSX formátumot, a Google Maps Engine ugyanis jelenleg CSV és XLSX formátumú táblázatok adataiból tud térképi réteget készíteni. Ha a Google Maps Engine-el készült térképet okostelefonon szeretnéd használni, akkor az XLSX importálásakor a pontszam/UTM mezőt válaszd a pontok megnevezéséhez (amikor az importálás ezen lépéséhez értél: Válasszon egy oszlopot a jelölők megnevezéséhez)! 2. A koordinátákat azért tettük bele EOV formátumban is, hogy a hazai topográfiai térképeket használók pl. ArcGIS szoftverrel is elkészíthessék a pontok rétegét.

 

BR (260 kB) >> DT (4 047 kB) >> WN (22 kB) >>
BS (1 117 kB) >> DU (2 305 kB) >> XL (97 kB) >>
BT (963 kB) >> ES (904 kB) >> XM (3 040 kB) >>
CR (413 kB) >> ET (2 729kB) >> XN (3 382 kB) >>
CS (3 991 kB) >> EU (2 344 kB) >> XP (239 kB) >>
CT (4 008 kB) >> FT (116 kB) >> YL (299 kB) >>
CU (766 kB) >> FU (593 kB) >> YM (1 176 kB) >>

DS (3 533 kB) >>

WM (59 kB) >>

YN (976 kB) >>

Töredék és kilógó (540 kB) >>

 

Az MMM pontok (melyek helyei megegyeznek a MAP térképen szereplő rétegen láthatókkal: pontok) a Google Earth KMZ formátumában is letölthetőek a Madárszámlálók honlap Térképek és GIS állományok oldaláról. >>


Pontok ArcView shape formátumban (csomagokba zippelve), EOV vetületi rendszerben

B (992 kB) >> C (3 552 kB) >> D (3 767 kB) >>
E-F (2 795 kB) >> W-X (2 683 kB) >> Y (1 002 kB) >>

Töredék és kilógó - 2015. máj.  (325 kB) >>

 

Érvényességi időszakok

Az érvényességi időszakok gyakran módosítgatott adattáblája a regisztrált felhasználók számára belépés után elérhető itt. >> 

Az innen letölthető Excel verzió csak ritkán lesz frissítve, de azok számára is elérhető, akik nem regisztrált felhasználók a MAP adatbázisban.

Érvényességi időszakok (dátum: 2018.03.09., formátum: xlsx, méret: 42 kB) >>

 

MS Excel adattábla adatok tömeges importálásához

Amennyiben vannak a korábbi évekből olyan megfigyelési adataid, amelyeket valamilyen formában már feldolgoztál, például Excel adattáblában, akkor ebbe a táblázatba átemelheted (a megfelelő mezőkbe illeszted az általad rögzített adatokat, persze a kötelezően kitöltendő mezőket kötelezően fel tölteni, s ellenőrizd, hogy vannak-e hibás adataid (rossz UTM kód, hibás koordináták vagy HURING kódok stb.).

Természetesen ezt az Excel táblát csak akkor használd, ha a nálad lévő korábbi adatok olyan nagy számúak, hogy túl sok időt venne el azok feltöltése a MAP adatbázis űrlapjain keresztül.

Fontos megjegyezni, hogy ez az Excel tábla a MAP [Alkalmi megfigyelés feltöltése] nevű űrlapjának megfelelő adatokat képes fogadni, s természetesen az egyszerűbb használhatóság miatt egyetlen táblában rögzíthetőek az adatok (nem több táblából és azok kapcsolataiból álló relációs adatbázis, így jelentős a redundancia is).

Adatokat rögzíteni a [MAP_alkalmi_adattabla_importhoz] nevű munkalapon kell, ill. a felmérő azonosítókat és a megfigyelők neveit a [listak] munkalap sárga hátterű mezőiben. Az [Útmutató] munkalapon vannak információk a mezők kitöltésével kapcsolatban.

MAP alkalmi adattábla importáláshoz (dátum: 2018.02.05., formátum: xlsx, méret: 231 kB) >>

 


 

Adatigénylő lap >>

Ha az MME Monitoring Központ valamelyik adatbázisából szeretne adatokhoz hozzáférni, kutatás vagy természetvédelmi projekt számára, kérjük ezt az adatlapot töltse ki és küldje meg részünkre (kitölthető DOC formátumban, 69 kB)!

(default) 21 queries took 6917 ms
NrQueryErrorAffectedNum. rowsTook (ms)
1SELECT table_name as name FROM INFORMATION_SCHEMA.tables WHERE table_schema = 'public';1691696
2SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'pages' AND table_schema = 'public' ORDER BY position9913
3SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'admins' AND table_schema = 'public' ORDER BY position4411
4SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'coordinators' AND table_schema = 'public' ORDER BY position9910
5SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observationbases' AND table_schema = 'public' ORDER BY position212111
6SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'ksh_telepulesek' AND table_schema = 'public' ORDER BY position6612
7SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'obobservers' AND table_schema = 'public' ORDER BY position4410
8SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observers' AND table_schema = 'public' ORDER BY position5511
9SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'obsareas' AND table_schema = 'public' ORDER BY position338
10SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observationbaseutm25x25s' AND table_schema = 'public' ORDER BY position4410
11SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observationbasevideos' AND table_schema = 'public' ORDER BY position5510
12SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observationbasevoices' AND table_schema = 'public' ORDER BY position557
13SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observationbaseimages' AND table_schema = 'public' ORDER BY position11119
14SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'observationbasevvmcs' AND table_schema = 'public' ORDER BY position668
15SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'specsummaries' AND table_schema = 'public' ORDER BY position181810
16SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'specdetails' AND table_schema = 'public' ORDER BY position323212
17SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'tokens' AND table_schema = 'public' ORDER BY position5510
18SELECT COUNT(*) AS "count" FROM "observationbases" AS "observationbase" LEFT JOIN "ksh_telepulesek" AS "kshtelepules" ON ("observationbase"."kshkod" = "kshtelepules"."kshkod") WHERE "upload_type" = '1' 11357
19SELECT COUNT(*) AS "count" FROM "specsummaries" AS "specsummary" WHERE 1 = 1 113407
20SELECT COUNT(DISTINCT utm) as count FROM "observationbases" AS "observationbase" LEFT JOIN "ksh_telepulesek" AS "kshtelepules" ON ("observationbase"."kshkod" = "kshtelepules"."kshkod") WHERE 1 = 1 112984
21SELECT "page"."id" AS "page__id", "page"."controller" AS "page__controller", "page"."action" AS "page__action", "page"."megjegyzes" AS "page__megjegyzes", "page"."pagetext_hun" AS "page__pagetext_hun", "page"."pagetext_eng" AS "page__pagetext_eng", "page"."pagetext_rou" AS "page__pagetext_rou", "page"."align" AS "page__align", "page"."app_id" AS "page__app_id" FROM "pages" AS "page" WHERE "controller" = 'oldalak' AND "action" = 'downloads' AND "app_id" = '2' 111
(auth) 2 queries took 22 ms
NrQueryErrorAffectedNum. rowsTook (ms)
1SELECT table_name as name FROM INFORMATION_SCHEMA.tables WHERE table_schema = 'public';1691696
2SELECT DISTINCT column_name AS name, data_type AS type, is_nullable AS null, column_default AS default, ordinal_position AS position, character_maximum_length AS char_length, character_octet_length AS oct_length FROM information_schema.columns WHERE table_name = 'users' AND table_schema = 'public' ORDER BY position414116