Utolsó frissítés: 2023.01.06.
 
Letölthető dokumentumok
 
 
Adatigénylő lap >>
Ha az MME Monitoring Központ valamelyik adatbázisából szeretne adatokhoz hozzáférni, kutatás vagy természetvédelmi projekt számára, kérjük ezt az adatlapot töltse ki és küldje meg részünkre (kitölthető DOC formátumban, 70 kB)!
 

 


 

Programismertető >> 

Csak történeti jelentősége van.

A Madáratlasz Program (MAP) részletes ismertetője (24 oldal, PDF formátum, 4 376 kB).

Összeállította: Nagy Károly és Dr. Szép Tibor

Ez a dokumentum a Madáratlasz Program "klasszikus" felméréseihez készült, amelyek 2018-ban véget értek (adatgyűjtés a 2021-ben megjelenő könyvhöz, 2014-2018).

Ezt a verziót csak mint egy, a projekt kezdetén elkészült dokumentumot érdemes tanulmányozni, amelynek elkészülésekor még nem rendelkeztünk az elmúlt évek tapasztalataival, ill. ami nem tartalmazza azokat az újabb célokat és lehetőségeket, amik azóta a MAP felméréseket és az adatbázist is jellemzik.

 

MAP adatlap >>

Csak történeti jelentősége van.

Ez a letölthető és nyomtatható adatlap azokra az esetekre készült, amikor nincs kéznél MAP terepnapló* (4 oldal, PDF formátum, 1 285 kB).

Az 1. oldalon a kitöltéssel kapcsolatos útmutató, a 2-4. oldalon a fajlista és a listában nem szereplő fajoknak fenntartott üres sorok, valamint a jegyzetek részére fenntartott hely található. Egy MAP adatlap egyetlen nap megfigyelési adatainak rögzítésére szolgál.

*Az adatlapnak létezik egy terepnapló verziója, ami 5 nap vagy bejárás (akár különböző UTM négyzetekben) adatainak rögzítésére szolgál. Ezt minden regisztrált MAP felmérő postai úton több példányban megkapja a Monitoring Központtól, s kérésre újabbakat is küldünk. Használata praktikus, mivel A/6-os méretű (akár zsebben is elfér).

A kitöltött terepnaplókat (vagy adatlapokat) nem kell beküldeni az MME Monitoring Központjába, viszont az adatokat fel kell majd tölteni a MAP adatbázisába. A terepnapló kitöltéséről azok fedőlapjain és a Programismertetőben részletesen írunk.

 Letölthető adattáblák és térképi rétegek

 

Érvényességi időszakok
Az érvényességi időszakok gyakran módosítgatott adattáblája a regisztrált felhasználók számára belépés után elérhető itt. >> 
Az innen letölthető Excel verzió csak ritkán lesz frissítve, de azok számára is elérhető, akik nem regisztrált felhasználók a MAP adatbázisban.
Érvényességi időszakok (dátum: 2018.03.09., formátum: xlsx, méret: 42 kB) >>
 
MS Excel adattábla adatok tömeges importálásához
Amennyiben vannak a korábbi évekből olyan megfigyelési adataid, amelyeket valamilyen formában már feldolgoztál, például Excel adattáblában, akkor ebbe a táblázatba átemelheted (a megfelelő mezőkbe illeszted az általad rögzített adatokat, persze a kötelezően kitöltendő mezőket kötelezően fel tölteni, s ellenőrizd, hogy vannak-e hibás adataid (rossz UTM kód, hibás koordináták vagy HURING kódok stb.).
Természetesen ezt az Excel táblát csak akkor használd, ha a nálad lévő korábbi adatok olyan nagy számúak, hogy túl sok időt venne el azok feltöltése a MAP adatbázis űrlapjain keresztül.
Fontos megjegyezni, hogy ez az Excel tábla a MAP [Alkalmi megfigyelés feltöltése] nevű űrlapjának megfelelő adatokat képes fogadni, s természetesen az egyszerűbb használhatóság miatt egyetlen táblában rögzíthetőek az adatok (nem több táblából és azok kapcsolataiból álló relációs adatbázis, így jelentős a redundancia is).
Adatokat rögzíteni a [MAP_alkalmi_adattabla_importhoz] nevű munkalapon kell, ill. a felmérő azonosítókat és a megfigyelők neveit a [listak] munkalap sárga hátterű mezőiben. Az [Útmutató] munkalapon vannak információk a mezők kitöltésével kapcsolatban.
MAP alkalmi adattábla importáláshoz (frissítve: 2020.10.22., formátum: xlsx, méret: 238 kB) >>
 
Ragadozómadár és vízimadár fajlista
Ez a két fajlista tartalmazza - az MME Ragadozómadár-védelmi és Vízimadár-védelmi Szakosztályainak ajánlása szerint - azon fajok listáját, amelyeket abban az esetben használunk, ha nem teljes fajlistát rögzítünk, hanem kimondottan a fent megnevezett madárcsoportok felmérését végezzük. Ha ezek közül választunk az adatrögzítéskor, akkor a listán szereplő fajok esetében a nulla adatokat (fajok, amiket nem figyeltünk meg) is rögzíti a MAP adatbázis (és a Turdus mobiltelefonos alkalmazás is).

 __________________

 

Az alábbiakban a Google Earth KMZ és KML formátumában, valamint a kézi GPS készülékeken is használható GPX fromátumban (UTM négyzetek) és a Google Maps Engine-ben használható XLSX formátumban (pontok) tölthetőek le a MAP Áttekintő térképén is megtalálható és a felmérésekhez szükséges térképi rétegek. Ha szeretnéd, kérésre Shape fájlokban is megküldjük a számodra szükséges állományokat!

 

UTM 50*50 km (KMZ) >>

A Magyarország területére eső 50*50 km-es UTM négyzetek KMZ állománya található meg a letölthető fájlban (49 kB). 

 

UTM 10*10 km (KMZ) >>

A Magyarország területére eső 10*10 km-es UTM négyzetek KMZ állománya található meg a letölthető fájlban (60 kB).

Az UTM kvadrátok két elkülöníthető részből állnak a Google Earth kmz fájlban:

  • UTM kvadratok: magukat a négyzeteket tartalmazza;
  • UTM kodok: a négyzetek kódjainak a térképre feliratozható jelöléseit tartalmazzák (alapbeállításként nincsenek bekapcsolva).

Ez a térképi réteg az adatbázis Áttekintő térképén is megtalálható, s a letölthető KMZ állományban a négyzetek határai ugyanazt a színt kapták.

Ugyanez a réteg két másik formátumban:

  

UTM 2.5*2.5 km (KMZ) >>

A Magyarország területére eső 2.5*2.5 km-es UTM négyzetek KMZ állománya található meg a letölthető fájlban (837 kB).

Az UTM kvadrátok két elkülöníthető részből állnak a Google Earth kmz fájlban:

  • UTM kvadratok: magukat a négyzeteket tartalmazza;
  • UTM kodok: a négyzetek kódjainak a térképre feliratozható jelöléseit tartalmazzák (alapbeállításként nincsenek bekapcsolva).

Ez a térképi réteg az adatbázis Áttekintő térképén is megtalálható, s a letölthető KMZ állományban a négyzetek határai ugyanazt a színt kapták.

Ugyanez a réteg három másik formátumban:

 

Pontok koordinátái (a Microsoft Excel XLSX formátumában)


Az összes lehetséges MMM megfigyelési pont koordinátáit tartalmazó táblázatok (2.5*2.5 km-es UTM négyzetenként 25 db). Az letölthető fájlok nevében szerepel, hogy az adott táblázatban melyik kódrészlettel kezdődő UTM négyzetekbe eső pontok koordinátái találhatóak meg bennük. A koordináták WGS84 és EOV formátumokban is megtalálhatóak.

Ha a letöltött táblázatban található adatok felhasználásával szeretnél a Google Maps Engine fiókodban saját térképet készíteni (amit aztán az okostelefonodon terepen is használhatsz), akkor ezekből érdemes letöltened a számodra szükségeseket! Megjegyzések: 1. Többek között ezen lehetőség biztosítása végett válaszottuk az XLSX formátumot, a Google Maps Engine ugyanis jelenleg CSV és XLSX formátumú táblázatok adataiból tud térképi réteget készíteni. Ha a Google Maps Engine-el készült térképet okostelefonon szeretnéd használni, akkor az XLSX importálásakor a pontszam/UTM mezőt válaszd a pontok megnevezéséhez (amikor az importálás ezen lépéséhez értél: Válasszon egy oszlopot a jelölők megnevezéséhez)! 2. A koordinátákat azért tettük bele EOV formátumban is, hogy a hazai topográfiai térképeket használók pl. ArcGIS szoftverrel is elkészíthessék a pontok rétegét.

 

BR (260 kB) >> DT (4 047 kB) >> WN (22 kB) >>
BS (1 117 kB) >> DU (2 305 kB) >> XL (97 kB) >>
BT (963 kB) >> ES (904 kB) >> XM (3 040 kB) >>
CR (413 kB) >> ET (2 729kB) >> XN (3 382 kB) >>
CS (3 991 kB) >> EU (2 344 kB) >> XP (239 kB) >>
CT (4 008 kB) >> FT (116 kB) >> YL (299 kB) >>
CU (766 kB) >> FU (593 kB) >> YM (1 176 kB) >>

DS (3 533 kB) >>

WM (59 kB) >>

YN (976 kB) >>

Töredék és kilógó (540 kB) >>

 

Az MMM pontok (melyek helyei megegyeznek a MAP térképen szereplő rétegen láthatókkal: pontok) a Google Earth KMZ formátumában is letölthetőek a Madárszámlálók honlap Térképek és GIS állományok oldaláról. >>


Pontok ArcView shape formátumban (csomagokba zippelve), EOV vetületi rendszerben

B (992 kB) >> C (3 552 kB) >> D (3 767 kB) >>
E-F (2 795 kB) >> W-X (2 683 kB) >> Y (1 002 kB) >>

Töredék és kilógó - 2015. máj.  (325 kB) >>